Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Narsismi laulujen sanoissa

Perjantai 25.5.2018 - Tuottavuusaktivisti Reino Myllymäki

Narsistin_uhri_405x720.jpgTunnettu meteorologi teki hiljattain kirjan siitä, miten sää näkyy taideteoksissa. Tästä rohkaistuneena päätin kirjoittaa blogin siitä, miten narsistinen persoonallisuushäiriö kuuluu laulujen sanoissa.

Kuuntelen hyvin tarkkaan varsinkin suomenkielisten laulujen sanoitukset. Niistä löytyy mielenkiintoista elämänkohtaloja sekä usein myös varteenotettavia viisauksia ja näkökulmia asioihin. Useammankin kerran olen hätkähtänyt sanoituksia, jossa viitataan lähes ilmiselvään narsistiseen persoonallisuushäiriöön.

"Täydellinen rakkaus me oltiin kai
Toinen vallankahvana, toinen saranapuolen sai
Sä rajoitit kaiken sen mitä mulla oli elämässä
Ei sormus rakkautta tuo kädessä, joka raivoaa..."

Sanat ovat Haloo Helsingin! kappaleelta Rakas, sanat Elli Haloo. Iltalehden jutun mukaan laulu kertoo vaarallisesta kärsivällisyydestä. Varmasti siitäkin, mutta minusta myös mustasukkaisuudesta, joka ainakin joskus on merkki narsistisesta persoonallisuushäiriöstä. Uhrin on kuuluttava yksin narsistille, ei saa olla muiden kanssa tekemisissä jne.

Monissa narsistin uhrin kertomuksissa viitataan hapen loppumiseen tietysti kuvannollisessa mielessä. Narsisti kaikkivoipaisuudessaan imee ympäristöstä hapen niin tarkkaan, ettei siinä voi enää elää.

"Oli mullakin tunteet, oli mullakin sydän, Eooo
Ja se päättyy nyt tähän,
oli mullakin voimaa, vaan vähän
Mä en oo näkymätön, mä oon hengissä vielä, Eooo
Mun on pakko lähtee, sun lähellä ei vaan pystyny hengittää..."

Sanat ovat kertosäe Vesalan kappaleelta Ei pystynyt hengittää, sanat Paula Vesala. Varmemmaksi vakuudeksi laulussa sanotaan:

"Vaikka vietkin kaiken tilan,
kerrot kuinka mä tuun sen pilaamaan
Niin oon tullu aina kun pyydetään,
tullu peittelee kaikki jäljet
Olen oppinut valehtelemaan, jo pienenä tietenki, heiii
Sain tuttuu kaavaa toistaa..."

Mikään ei ole koskaan narsistin syytä, syyllinen löytyy aina muualta. Narsistin uhrikin osallistuu usein - varsinkin parisuhteessa - kulissien pystyssä pitämiseen: näytellään, että  menee hyvin, vaikka oikeasti menee päin...

Nämä olivat mielessä pyörineet - vaan eivät ainoat - esimerkit siitä, miten narsistinen persoonallisuushäiriö kuultaa laulujen sanoituksissa.

Johtamani kirjankustantamon kirjavalikoimaan kuuluu yksi kirja, joka saa erityiskohtelun: Selviydy narsistista. Kun tilaus tulee tiedän, että toisessa päässä on hätä ja pyrin saamaan kirjan Postin toimitettavaksi mahdollisimman nopeasti. Kyllä muutkin kirjat toimitetaan mahdollisimman pian, mutta jos narsistikirjan tilaus tulee 15 minuuttia ennen postin lähtöä, pyrin silti saamaan kirjan matkaan vielä samana päivänä.

Saamamme palautteen mukaan moni on saanut avun kiusaamisongelmaansa Toni Hinkan kirjasta Selviydy narsistista - opas kiusaajasta vapautumiseen. Ehkä sinäkin? Kirja on hinnoiteltu myös maltillisesti - vain kolme kymppiä veroineen ja toimituskuluineen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: narsismi, narsisti, kiusaaminen

Kaikki vanha ei ole huonoa - eikä uusi hyvää

Sunnuntai 6.5.2018 - Tuottavuusaktivisti Reino Myllymäki

Se_ihan_eka_digikuva_768x512.jpg

Tässä se on: kirjoittajan ihan ensimmäinen digikuva, räpsäisty 5.3.1996, yli 22 vuotta sittenKodak DC50 -kameralla. Kuva on käännetty KDC-tiedostomuodosta JPG:ksi ja painettu Photoshop Elementissä paria nappulaa. Kuva: Reino Myllymäki.

Sain maaliskuussa 1996 käyttööni digikameran. Kamera oli Kodak-merkkinen ja muistutti ulkonäöltään pikemminkin videokameraa tai nykyisin golfkentillä käytettäviä etäisyysmittareita.

Työnantajani viestintäosasto piti kameraa leikkikaluna. Itse uskoin, että digitaalisuus mullistaa valokuvauksen. Molemmat olivat oikeassa. Se kamera oli leikkikalu ja digitaalisuus mullisti valokuvauksen.

Uusi teknologia ilmestyy käyttöömme usein ensin näytösten kummajaisena tai leikkikaluna, kunnes teknologialle keksitään hyötykäyttö, joka useinkaan ei ole se, mitä ensimmäiseksi uskotaan. Harvapa esimerkiksi ylläpitää pakastimen sisältöä kotitietokoneellaan...

Harva olisi uskonut, että 2000-luvun alkuvuosien myydyin kamera - digikamera - oli Nokia-merkkinen. Sehän oli mahdollista, kun digikamera ympättiin matkapuhelimeen. Senkään järkevyyttä en heti alkuun hiffannut.

Digitaalisuus todella mullisti valokuvauksen. Mutta pikku hiljaa ymmärsin, että se ei muuttanut kaikkia valokuvauksen lainalaisuuksia. Hämärässä kun kuvaa, valotusajasta pukkaa tulemaan pitkä, jolloin lopputulos on sekasotkua. Sitä syntyy myös liikkuvasta ajoneuvosta kuvatessa, jos valotusaika ei ole erityisen lyhyt. Ja niin edelleen.

Nämä ajatukset tulivat mieleen, kun pohdimme Tietoyhteiskunnan kaksi puolta -kirjaa kootessamme erilaisten ismien tulemista työelämään. Helposti kuvitellaan, että uusi oppi korvaa kaiken aikaisemman ja vanhaan vetoavat luokitellaan helposti jääriksi, muutoksen vastustajiksi tai menneisyyden ihmisiksi. Näin on käynyt esimerkiksi ketterien menetelmien käyttöönoton yhteydessä: suunnittelua ja dokumentointia ei enää kuulemma tarvita.

Viisaus on siinä, että ymmärtää, mitä vanhasta on heitettävä pois ja mitä säilytettävä. Selviytyäkseen ihmisen, perheen, yhteisön, kansan ja jopa ihmiskunnan on aika ajoin mietittävä, mikä taltioidaan museoihin ja mikä jää käyttöön. Se - niinkuin mikään muutos - ei onnistu itsestään, vaan siihen kuluu energiaa.

Tietoyhteiskunnan kaksi puolta -kirja julkistettiin 23.3.2018.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: teknologia, kehitys, ismi, uutuudenviehätys, konservatismi

Trump voitti - maailma tarvitsee yhä enemmän apuvälineitä kiusaajasta selviytymiseen

Keskiviikko 9.11.2016 - Tuottavuusaktivisti Reino Myllymäki

Trump_720x405.jpg

Trump voitti Yhdysvaltain presidentinvaalit.

Omalla käytöksellään Trump on osoittanut olevansa empatiakyvytön oman edun tavoittelija, jonka keinovalikoimaa ei tavallisen ihmisen rajoitukset rajoita. Pahimman luokan koulukiusaaja.

Lauantaina 12.11.2016 julkistamme johtamisaktivisti ja tietokirjailija Toni Hinkan uuden kirjan Selviydy narsistista. Opas kiusaajasta selviytymiseen. Saimme jo palautetta, että kirja pitäisi heti kääntää amerikaksi, sille tulisi Trumplandiassa heti kysyntää.

Tonilla on 50 minuuttia aikaa kertoa kirjastaan ja hän aikoo käyttää sen kuulíjoiden hyväksi. Ne näkee ja kokee, jotka tulevat paikalle.

Tule julkistustilaisuuteen tai tilaa kirja. Jo ennakkoon. Alamme kohta pussitella niitä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: johtaminen, työhyvinvointi, kiusaaminen, narsismi