Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Kauhavan apu- ja leirikentät 1930- ja 1940-luvuilla

9789527044209_iso.jpgKauhavan apu- ja leirikentät 1930- ja 1940-luvuilla -kirja kertoo tärkeimpien mutta vähemmän tunnettujen 1930–1940-luvuilla käytössä olleiden Kauhavan Ilmailukoulun, Ilmasotakoulun ja Lentosotakoulun apu- ja leirikenttien vaiheet. Koulun toimintaa Kauhavalta hajautettiin näille koulutuskentille varsinkin sota-aikana, kun koulutusta, kursseja ja harjoituskoneita oli paljon ja Kauhavan ilmatila kävi ahtaaksi. Myös vihollisen ilmapommitusten uhka sekä jokavuotinen Kauhavan lentokentän kelirikko pakottivat siirtämään koneita ja kursseja näille apukentille.

Kirjassa kerrotaan kentillä olleista rauhan ja sodanajan lentokursseista ja laivueista, joukko-osastoista, lentokoneista, onnettomuuksista ja tärkeimmistä tapahtumista sekä muusta myöhemmästä rauhanajan toiminnasta. Osalla apukenttiä toimi siis myös muitakin yksikköjä kuin Ilma- ja Lentosotakoulun eri kursseja harjoituskoneineen. Unohtaa ei myöskään missään tapauksessa saa suuren panoksen antaneita kentänhuoltojoukkueita, viestimiehiä, ase- ja muuta huoltoa, mekaanikkoja ja lottia, joiden työ oli toiminnalle korvaamatonta Kun lentokurssi siirtyi apu- tai leirikentälle, siirtyi huolto mukana. Painopiste kirjassa on kuitenkin näiden lentokenttien rakentamisessa, infrastruktuurissa sekä varsinaisessa lentotoiminnassa ja lentokoulutuksessa.

Tässä kirjassa esitellään seuraavat tärkeät Kauhavan koulun apu- ja leirikentät, joilla annettiin Ilmailu-, Ilma- ja Lentosotakoulun oppilaille ohjaaja-,  tähystäjä-, ampuma- ja pommituskoulutusta 1930–1940-luvuilla: Laajalahti (Kruunupyy), Mänkijärvi (Alajärvi), Kanttinkangas (Karvia), Siikakangas (Ruovesi), Niemelänkylä (Ylivieska), Tuikankangas (Lestijärvi), Mustasaari (Vaasa), Vesivehmaa (Asikkala) ja Karvala (Lappajärvi).

Lisäksi Vaasan lentokentän yhteyteen on kirjoitettu luku, joka kertoo muusta sodanajan lentotoiminnasta Vaasassa vuosina 1941–1944. Tätä oli vesilentotoiminta Vaskiluodon lentosatamasta käsin sekä saksalaisen Luftwaffen lentotoiminta meren jäältä.

Edellä mainittujen lentokenttien historiat käydään läpi niiden perustamisesta tähän päivään saakka poislukien Mustasaari (nykyinen Vaasan lentoasema) sekä Vesivehmaa. Näiden kahden lentokentän historia on sen verran laaja ja monivaiheinen, että niiden vaiheet käydään tässä yhteydessä läpi ainoastaan sotavuosiin saakka.

Kirja julkistetaan Ilmailumuseoyhdistyksen 7.6.2017 klo 18 alkavassa jäsenillassa Suomen Ilmailumuseolla, osoite Karhumäentie 12, Vantaa. Ennakkotilaa kirja - toimitukset alkavat julkistuspäivän tienoilla!

Kirjan tiedot:

  • koko A4 (298 mm x 215 mm x 27 mm)
  • kovakantinen, liimasidottu
  • 369 sivua, joista 67 värillisiä, paperi 100 g impression
  • 417 valokuvaa kartat ja kansikuvat mukaan laskettuina
  • paino 1 350 g
  • ISBN 978-952-7044-20-9
  • ISSN 2343-4864
  • SVH 64 € (sis. alv. 10 % ja postikulut Suomeen)
  • Myyntihinta muualle Eurooppaan 82 € (sis. alv 10 % ja postikulut)