Narsismi laulujen sanoissa

Perjantai 25.5.2018 - Tuottavuusaktivisti Reino Myllymäki


Narsistin_uhri_405x720.jpgTunnettu meteorologi teki hiljattain kirjan siitä, miten sää näkyy taideteoksissa. Tästä rohkaistuneena päätin kirjoittaa blogin siitä, miten narsistinen persoonallisuushäiriö kuuluu laulujen sanoissa.

Kuuntelen hyvin tarkkaan varsinkin suomenkielisten laulujen sanoitukset. Niistä löytyy mielenkiintoista elämänkohtaloja sekä usein myös varteenotettavia viisauksia ja näkökulmia asioihin. Useammankin kerran olen hätkähtänyt sanoituksia, jossa viitataan lähes ilmiselvään narsistiseen persoonallisuushäiriöön.

"Täydellinen rakkaus me oltiin kai
Toinen vallankahvana, toinen saranapuolen sai
Sä rajoitit kaiken sen mitä mulla oli elämässä
Ei sormus rakkautta tuo kädessä, joka raivoaa..."

Sanat ovat Haloo Helsingin! kappaleelta Rakas, sanat Elli Haloo. Iltalehden jutun mukaan laulu kertoo vaarallisesta kärsivällisyydestä. Varmasti siitäkin, mutta minusta myös mustasukkaisuudesta, joka ainakin joskus on merkki narsistisesta persoonallisuushäiriöstä. Uhrin on kuuluttava yksin narsistille, ei saa olla muiden kanssa tekemisissä jne.

Monissa narsistin uhrin kertomuksissa viitataan hapen loppumiseen tietysti kuvannollisessa mielessä. Narsisti kaikkivoipaisuudessaan imee ympäristöstä hapen niin tarkkaan, ettei siinä voi enää elää.

"Oli mullakin tunteet, oli mullakin sydän, Eooo
Ja se päättyy nyt tähän,
oli mullakin voimaa, vaan vähän
Mä en oo näkymätön, mä oon hengissä vielä, Eooo
Mun on pakko lähtee, sun lähellä ei vaan pystyny hengittää..."

Sanat ovat kertosäe Vesalan kappaleelta Ei pystynyt hengittää, sanat Paula Vesala. Varmemmaksi vakuudeksi laulussa sanotaan:

"Vaikka vietkin kaiken tilan,
kerrot kuinka mä tuun sen pilaamaan
Niin oon tullu aina kun pyydetään,
tullu peittelee kaikki jäljet
Olen oppinut valehtelemaan, jo pienenä tietenki, heiii
Sain tuttuu kaavaa toistaa..."

Mikään ei ole koskaan narsistin syytä, syyllinen löytyy aina muualta. Narsistin uhrikin osallistuu usein - varsinkin parisuhteessa - kulissien pystyssä pitämiseen: näytellään, että  menee hyvin, vaikka oikeasti menee päin...

Nämä olivat mielessä pyörineet - vaan eivät ainoat - esimerkit siitä, miten narsistinen persoonallisuushäiriö kuultaa laulujen sanoituksissa.

Johtamani kirjankustantamon kirjavalikoimaan kuuluu yksi kirja, joka saa erityiskohtelun: Selviydy narsistista. Kun tilaus tulee tiedän, että toisessa päässä on hätä ja pyrin saamaan kirjan Postin toimitettavaksi mahdollisimman nopeasti. Kyllä muutkin kirjat toimitetaan mahdollisimman pian, mutta jos narsistikirjan tilaus tulee 15 minuuttia ennen postin lähtöä, pyrin silti saamaan kirjan matkaan vielä samana päivänä.

Saamamme palautteen mukaan moni on saanut avun kiusaamisongelmaansa Toni Hinkan kirjasta Selviydy narsistista - opas kiusaajasta vapautumiseen. Ehkä sinäkin? Kirja on hinnoiteltu myös maltillisesti - vain kolme kymppiä veroineen ja toimituskuluineen.

Avainsanat: narsismi, narsisti, kiusaaminen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini