Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Rakentamismääräyskokoelmasta löytyy portaan kaava

Lauantai 23.7.2022 - Reino Myllymäki


Portaat_960x540_2022-07-23.jpg

Rakensin juhannuksena 2011 portaita anoppilaan. Lisäksi kirjoitin portaiden rakentamisesta blogikirjoituksen, josta tuli kestohitti. Se peittosi niillä sivustoilla, joilla se oli 11 vuoden ajan julkaistuna, kaikki johtamisen, kehittämisen ja mentoroinnin kirjoitukset lähes millä tahansa ajanjaksolla. Nyt pelastin kirjoituksen tälle sivustolle, koska ilmiselvästi sillä on kysyntää.

Juhannuksena 2011 oli tarkoitus tehdä portaat, jotka mahdollistaisivat sekä sujuvan liikkuumisen kävellen ikäihmisille että portaiden käyttäminen rampin alustana pyörätuolilla avustajan kanssa liikuttaessa. Jälkimmäisessä tapauksessa suositellaan max. 1:5 nousua; jos on tarkoitus kulkea omatoimisesti, pyörätuoliluiskan kaltevuus on 5 % tai 8 %, jos kuuden metrin välein tehdään kahden metrin tasanne.

Olet varmaan sinäkin, lukijani, kävellyt joskus portaita, joissa on ollut mielestäsi jotain outoa. Joskus outous liittyy siihen, että askelmat eivät ole keskenään saman korkuisia tai pituisia. Joskus taas on kysymyksessä silkka mitoitusvirhe.

Päässäni on kaava, jolla olen rakentanut useat hyvänä pidetyt portaat: 2 x nousu + 1 x etenemä = 63 cm. Tällä kaavalla:

  • tavanomaisen sisäportaan (nousu 17,5 cm) etenemän pitää olla 28 cm (63 cm - 2 x 17,5 cm)
  • juhannuksena rakentamani portaan nousuksi tuli 9 cm, jolloin etenemä on 45 cm (63 cm - 2 x 9 cm), jolloin 9 cm : 45 cm = 1:5.
  • pystysuoraan nousevien tikkaiden puolaväliksi tulee 31,5 cm (63 cm - 0 cm)/2
  • kahden askeleen askelman pituus saadaan lisäämällä kaavalla saatuun etenemään 63 cm (63 cm - 2 x 0 cm).

Ihmettelin, mistä moinen hyvin käyttökelpoinen kaava on päähäni jäänyt. Googlettamalla tieto löytyi: rakentamismääräyskokoelmassahan se on. Niinpä tietysti. Ulkona voi käyttää kaavan lopputuloksena suurempaakin lukua kuin tuo 63 cm, ei kuitenkaan suurempaa kuin 66 cm.

Ei muuta kuin hyviä portaita rakentamaan!

(Myöhemmin rakensin portaille pienen katoksenkin, mutta se onkin jo toinen juttu.)

Kuva: Reino Myllymäki

Avainsanat: rakentaminen, porras, ulkoportaat


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini