Valmistettu EU:ssa: Ei ole valmistettu Suomessa

Maanantai 4.3.2019 - Reino Myllymäki


TehtySuomMadeIn_Sin_rgb.pngMonissa kirjoissa lukee painopaikan kohdalla "painettu EU:ssa". Tämä tarkoittaa sitä, että on käytetty jotain ulkomaista painotaloa kirjan painopaikkana. Tällä on haettu hintaetua kustantajalle ja samalla viety työtä Suomesta ulos.

Baltian hintataso on kuitenkin nousemassa ja Viron sanotaan jo olevan Suomen tasolla. En tiedä, pitääkö paikkansa. Sanovat myöskin, että Baltiassa tehdään offsetilla niinkin pieniä kuin 300 kirjan eriä, kun Suomessa minimi liikkuu 1 000 kirjan kohdalla.

Ketterät Kirjat Oy:n minkään kirjan kokonaispainos ei ole ylittänyt 1 000 kirjaa. Niinpä olemme käyttäneetkin alusta alkaen digitaalista painamista ja pyrkineet saamaan sen eduista itsellemme kilpailuetuja. Johtamisen kirjallisuudessa tämä merkitsee sitä, että ensipainos saattaa olla niinkin pieni kuin 100 kirjaa, jolloin voimme täydentää ja korjata kirjaa seuraaviin painoksiin.

Myös digitaalisessa painamisessa painoskoko vaikuttaa kirjan yksikköhintaan. Sivumäärältään ja värillisyydeltään mittavimmissa teoksissa - kuten tiistaina painoon menevässä Ohjaamot - Suomen liikennelentokoneet -kirjassa - joudutaan tätä painoskokoa ja värillisten sivujen määrää optimoimaan, jotta kirja jotenkin saataisiin mahtumaan kannattavasti ilmoitetun suositusvähittäishinnan 49 € asettamaan haarukkaan.

Joku suomalainen teollisuusmies on joskus sanonut, ettei tehnyt koko elämäänsä töitä työllistääkseen sata kiinalaista. Itse olen taas sanonut, että tietokirjat olivat kalliita siihen saakka, kunnes kirjoitin ensimmäisen. Sen jälkeen kirjat kirjakaupan hyllyssä ovat olleet halpoja.

Ketterät Kirjat Oy kantaa ylpeydellä Avainlippua!

Avainsanat: suomalainen työ, kirjapaino, kustantaminen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini