Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Siitä jatkettiin mihin syksyllä jäätiin

Perjantai 6.6.2025 - Reino Myllymäki


Syksyllä 2024 tehty Pohjois-Norjassa sijaitsevien saksalaisten rannikkotykistön linnoitteiden bongausmatka päättyi HKB 7./971 Billefjordiin Pillavuonossa siten, että ihan koko alue ei tullut kävellyksi muun muassa tuulen ja sateen sekä liukkaiden kallioiden vuoksi. HKB 6./971 Kistrandin luultiin olleen Veinesetin niemellä ja se ohitettiin E6:n tietyömaan vuoksi ja Trevikviknesetissä (Kolmenkymmenenniemellä) kallioilla olevaksi luultu HKB 31./971 Porsanger ohitettiin tuulen, sateen ja illan hämärtymisen vuoksi.

Myöhemmin selvisi, että HKB 6./971 Kistrand oli siellä Treviknesetin huipulla, HKB 31./971 Porsanger hyvin suurella todennäköisyydellä lähellä merenrantaa Treviknesetin kärjessä ja Veinesetillä oli vain etäisyys- ja kulmamittausasema.

Kevään linnoitebongausmatka - järjestyksessään jo kolmas - alkoi Lakselvistä eli Lemmijoelta, josta lähdettiin pohjoiseen. Pillavuonon patterialuetta lähestyttiin Ytre Sandvikin eli Kalkasenlahden puolelta, mistä menikin todennäköisesti saksalaisten rakentama tykkitie patterialueelle. Lisää vanhoja räjäytettyjä ja räjäyttämättömiä sodanaikaisia betoni- ja kiviladelmarakenteita löytyi, muttei olennaista uutta.

Trevikneset_A_960_px.jpg

Seuraavana oli sitten vuorossa Treviksneset eli Kolmikymmenenniemi. Kohdassa, josta E6 kääntyy voimakkaasti länteen löytyy pysäköintialue, jota hyväksikäyttäen kävelimme ja kahlasimme lumessa ylös patterialueelle noin 50 metrin korkeuteen. Sieltä löytyi pari 75 mm kenttätykille sopivaa tykkiasemaa ja muita rakenteita, mutta lumi haittasi laajempia etsintöjä. Tykkitiekin toimi osin sulamisvesien poistumistienä.

Trevikneset_B_960_px.jpg

Ylhäällä oli yksi loma-asunto (jonne pääsemistä autolla pitää vielä hetki odottaa lumen ja jään takia) ja sen liepeiltä näki Treviknesetin kärkeen, jossa on sopivasti kolmella Nina-tykillä eli 13 cm L/55(r) -tykillä varustetun patterin tarvitsemat kolme tykkiasemaa.

Trevikneset_C_960_px.jpg

Alas rämmittyämme oli kahvikupposen aika ja sen jälkeen käynti niemen kärjessä merenrannassa. Sinne pääseminen oli helpommin sanottu kuin tehty. E6:lla on ulkokaarteen puolella tukeva kaide, jonka jälkeen on jyrkkä rinne patterialueelle. No, sopiva reitti löytyi. Löytyi myös ne kolme tarvittavaa tykkiasemaa, joten on todennäköistä, että kyseessä on laivatykeillä varustetun HKB 31./971 Porsangerin asemat. Osa asemista oli ympäriampuvia, osa oli rakennettu siten, ettei taakse Treviknesetille pystynyt ampumaan. Tähän asti olen nähnyt lähinnä ympyräasemia, tämä taisi olla ensimmäinen vajaa.

Paluureitin suunnittelin paremmin ja autolle palattuamme jatkoimme majoitukseen Olderfjordin Turistsenteriin eli Leipovuonon matkailijakeskukseen, joka ansaitsee suomenkielisen nimensä sikälikin, että Russenes kron eli Ryssämarkan krouvin emäntä ja pääosa henkilökunnasta on suomalaista.

Päivän saldo oli 11 300 askelta.

Kuvat: Reino Myllymäki

9789527518427.jpg

Avainsanat: matkaopas, linnoitteet, Saksa, Norja


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini