Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Sote ja yhtiöittäminen

Perjantai 16.6.2017 - Toimitusjohtaja Reino Myllymäki

Yhteinen_ymmarrys_720px_levea.jpg

Onko yhtiöittäminen peikko vai pelastusrengas? Se voi olla molempia. Ei se mikään ihmelääke ole, mutta hyvin tehtynä parantaa sekä suorituskykyä että työilmapiiriä.

Omalle kohdalle yhtiöittäminen sattui vuonna 2000. Hyvin sujuneen YIT Kalusto Oy:n yhtiöittämisen vanavedessä päätettiin toukokuun alussa yhtiöittää YIT Tietotekniikka. Oy-päätteellisenä aloitettiin jo 1.9. ja täysipainoisesti 1.1.2001.

Monta sellaista hyödyllistä hommaa, jotka ilman yhtiöittämistä olisivat jääneet tekemättä, tuli tehdyksi. Osakeyhtiöraja pakotti hinnoittelemaan ja myös kuvaamaan palvelut kunnolla, mutta sen toimeenpanoon meni pari vuotta. Lisäksi useat peräkkäin sattuneet yrityskaupat pakottivat investoimaan työasemarautaan, jonka seurauksena tulos pysyi pakkasella. Kävi kuten ennustin: heti kun tuli yrityskaupaton vuosi, nousimme reilusti voitolle.

Henkilökunta ymmärsi, että totaaliulkoistaminen olisi yhtiöittämisen jälkeen paljon helpopaa kuin ennen. Sen seurauksena saimme motivaation laittaa palveluja kuntoon. Asiakastyytyväisyys nousi oman tutkimuksen perusteella 90 % tasolle muutaman prosentin toleransseilla, ulkopuolisen tutkimuksen mukaan tyytyväisten osuus oli niin suuri, ettei kehtaa edes sanoa, jottei luulla neuvostopropagandaksi.

Myös työtyytyväisyys nousi niin, että olimme lopulta konsernipalvelujen keskiarvon yläpuolella, joka oli iso saavutus yli 100-päiselle yksikölle. Uskaltauduimme myös parhaat työpaikat -tutkimukseen mukaan. Eka kerralla jäimme niukasti pois gaalasta, kahden vuoden kuluttua sija oli 13.

Tätä taustaa vasten otin mielihyvin kustannettavaksi Minna Kinnusen, Sirpa Maukola-Juuson ja Riitta Veijalaisen kirjan Yhteinen ymmärrys työelämän muutoksissa. Kaikilla kirjailijoista on omakohtaisia muutosjohtamisen kokemuksia mutta yhteisenä nimittäjänä heillä on 16 päijäthämäläisen kunnan työterveysorganisaation yhdistäminen ja yhtiöittäminen Työterveys Wellamo Oy:ksi.

Wellamon tapauksessa yhtiöittäminen onnistui ja sitä pidetään edelleen onnistumisena. Siellä saavutettiin yhteinen ymmärrys siitä, mitä ollaan tekemässä ja miksi. Se onnistui mm. siksi, että ihmiset tulivat kuulluiksi ja sitoutuivat hankkeeseen.

Tässä sote-uudistuksen yhtiöittämishuumassa apua löytyy siis tuoreiden kirjailijoiden tuoreesta kirjasta. Se kannattaa lukea. Tutustu kirjaan!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sote, uudistus, yhtiöittäminen, johtaminen, palvelutuotanto