Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Viisi virhettä riitti Tsernobyliin, vaan ei riitä lento-onnettomuuteen...

Torstai 26.4.2018 - Tuottavuusaktivisti Reino Myllymäki


Lento-onnettomuudet_720x405.jpg

Tänään tulee kuluneeksi 32 vuotta Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta. En voi sanoa muistavani sen hyvin, mutta jotenkin kuitenkin. Maailma 32 vuotta sitten oli kovin toisenlainen. Asia joka uutisoitaisiin nyt heti, vei silloin pitkään tullakseen tietoisuuteemme.

Epäonnekkaiden tuulten seurauksena saimme Tsernobylin ydinlaskeumasta suuremman osuuden kuin meidän olisi pelkän maantieteen perusteella kuulunut.

Sanotaan, että Tsernobylin onnettomuuteen tarvittiin viisi virhettä, joista yhdenkin tekemättä jättäminen olisi estänyt onnettomuuden. Nuo viisi syytä liittyvät ilmeisesti vain henkilökunnan sinä iltana tekemiin toimenpiteisiin. Itse reaktoria ja turvallisuuskulttuuria tutkimalla syitä löytyy lisää.

Ydinvoimala meni siis polvilleen viiden virheen seurauksena. Entä liikennelentokone. Riittääkö viisi virhettä?

Ei riitä, ei riittänyt edes vuonna 1986. Jari Rinteen 16.5.2018 julkistettavan Lento-onnettomuudet lentoturvallisuuden kehittäjinä -kirjan mukaan lento-onnettomuuteen tarvitaan yleensä 10-11 virhettä, joista yhdenkin toteutumatta jääminen estää onnettomuuden.

Lentoliikenne onkin hyvin turvallista. Se johtuu siitä, että onnettomuuksista on opittu ja myös virheistä pyritään oppimaan. Teneriffan onnettomuuden aikoihin vuonna 1977 lentokoneen ohjaamossa oli erehtymätön kapteeni ja hänen alaisensa, välttämätön paha eli lentoperämies. Ehkä myös toinen perämies ja mekaanikko.

Tuosta tilanteesta siirtyminen nykyilmailuun, jossa ohjaamossa on tasa-arvoisesti työskentelevä tiimi, on pitkä ja vaatinut ainakin yhdeen ohjaajasukupolven vaihtumisen. Tästä on opiksi otettavaa liike-elämän muillekin osa-alueille. Montaako yritystä luotsaa kaikkitietävä johtaja?

Jari Rinteen kirja Lento-onnettomuudet lentoturvallisuuden kehittäjinä julkistetaan Ilmailumuseoyhdistyksen jäsenillassa 16.5. mutta kirjaa voi tilata ennakkoon jo nyt. Lisätietoa ja tilauslomake löytyy kirjan verkkosivulta.

Avainsanat: Tsernobyl, onnettomuus, lento-onnettomuus.virhe, epäonnistuminen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini