Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Ennustaminen on vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden

Tiistai 13.3.2018 - Reino Myllymäki


Tietoyhteiskunnan_2_puolta_julkistus_banneri_720x405.jpg

Katsoin viime viikonloppuna viiden tähden kaksi tieteiselokuvaa. Toinen oli Aliens - paluu vuodelta 1986. Ja toinen oli Yksin Marsissa vuodelta 2015. Molemmat elokuvat olin nähnyt jo aikaisemmin.

Aliens-elokuvan tukka- ja vaatemuoti olivat selvää kasarikamaa, joka ei ole kestänyt aikaa. Elokuvahan kertoo ajasta, joka on nytkin tulevaisuuttamme, sillä elokuvan päähenkilöhän oli ajelehtinut avaruudessa 57 vuotta... Ei, kaksi muuta erityistä asiaa jäi mieleeni.

Toinen oli kuvaputkinäytöt. Ilmeisesti vuonna 1986 lcd- ja led-näyttöjen kehitys oli niin pahasti tulevaisuudessa, että elokuvien lavastajat eivät osanneet kuvitella vihreiden näyttöjen tilalle mitään fiksumpaa.

Ja toinen oli.... tupakointi. Elokuvan alussa vedetään röökiä estotta sisätiloissa, täydessä neuvotteluhuoneessa ja jopa avaruusaluksessa. Tupakansavusta kärsivänä sanon: Hyi hitto!

Yksin Marsissa -elokuva kolmisenkymmentä vuotta tuoreempana ei kanna tuollaisia syntejä niskassaan ollenkaan. Tai: palataan asiaan vuonna 2047, jolloin elokuva on samanikäinen kuin Aliens nyt. Oikeastaan ainoa silmiinpistävä seikka oli painovoima. Kuvaukset oli tehty Maassa, jossa putoamiskiihtyvyys on Marsiin verrattuna 2,5-kertainen. Kun sen oivalsi, asia alkoi haitata.

Luin aikanaan kaikki tieteiskirjat, joita kirjastoon tuli. Jotkin kirjailijat onnistuivat tekemään tarinoita, jotka ovat kestäneet ajan hampaan; useimmat eivät. Ennustaminen on vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden.

Asia tuli vastaan kirjoittaessamme kirjaa Tietoyhteiskunnan kaksi puolta - Mennestä oppien, uutta oivaltaen. On toki vaativaa ymmärtää, miten monet tänään keskeisinä pitämämme seikat ovat saaneet alkunsa ja kehittyneet, mutta paljon vaativampaa on ymmärtää, mikä nykyisestä on kestävää ja mikä tulee rajusti muuttumaan tulevaisuudessa. Tärkeintä on kuitenkin estää polarisoituminen, joka on vallankumousten ja sotienkin siemen. Onnistuimmeko? Se selviää lukemalla kirja.

Tietoyhteiskunnan kaksi puolta -kirja julkistetaan perjantaina 23.3.2018 klo 9.10-9.50. Lue lisää julkistuksesta, liity veloituksettomaan webinaariin ja tutustu kirjaan!

Avainsanat: tietoyhteiskunta, digitalisaatio, tieteiselokuva


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini