Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Pari piirua asiakkaaseen päin - paljon vai vähän?

Maanantai 22.1.2018 - Tuottavuusaktivisti Reino Myllymäki


Kompassi_720x405.jpg

Kun purjelaivan kapteeni käskee kääntää piirun verran paapuuriin, kuinka paljon ruorimies muuttaa aluksen suuntaa? Entä tykkimies, kuinka paljon tykkiä käännetään, kun tähtäystä muutetaan piirun verran vasempaan? Entä millaisen otat kannettavaksesi sahatavarakasasta, kun sinun käsketään tuomaan yksi piiru?

Piiru on hyvä esimerkki käsitteestä, joka on kaikkea muuta kuin yksikäsitteinen. Kompassipiiru on 11,25 astetta eli suoran kulman kahdeksasosa, ylläolevan kuvan kompassiruusussa yksi viivaväli. Tykistön piiru on pienempi, periaatteessa se vastaa metrin suuntamuutosta kilometrin matkalla eli 0,06 astetta.

Puutavarankin suhteen on kaksi määritelmää; minulle tutumpi on piiru- eli rankorakenteisen puutalon pystytolppana käytetty "kakkosnelonen", "kakkosviitonen" tai "kakkoskuutonen", joiden virallinen nimitys on soiro. Näköjään virallisempi määritelmä on poikkileikkaukseltaan neliömäinen ja sivumitaltaan 100-175 mm sahatavara, jota taas mieluummin kutsuisin parruksi.

Piiru on hyvä esimerkki epämääräisestä käsitteestä. Kun SDP:n puheenjohtaja Rafael Paasion tunnuslause vuonna 1963 oli "pari piirua vasemmalle" ja saman puolueen vaalilause 2000-luvulla "piirun verran ihmiseen päin", paljonko suuntamuutos oikeasti oli? Pari kompassipiirua on 22,5 astetta, pari tykistöpiirua 0,12 asetta. Toinen on jonkin verran, toinen häviävän vähän!

Tiukan paikan tullen sillä on merkitystä, ymmärretäänkö viesti oikein, väärin tai ei ollekaan. Vähemmänkin tiukassa tilanteessa ymmärtämisestä jää kiinni, kuinka paljon resursseja kuluu hukkaan väärinymmärtämisen tai ymmärtämättömyyden takia. Siksi kannattaa viestiä mahdollisimman yksikäsitteisellä tavalla.

Näiden syiden takia aloitin Muutosviestinnän oppaan kirjoittamisen ja sen sivutuotteena aloin kerätä työelämässä käytettäviä sanontoja - kuten mainittu "piirun verran" - omaksi kirjakseen. Sanontoja kerään viikolle 8 saakka - osallistu! Jos kavaltavasi sanonta pääsee kirjaan saakka, saat palkkioksi vapaakappaleen kirjasta. Ja jos kavallat sanonnan, jonka merkitystä et ymmärrä, saat palkkioksi selityksen sanontaan. Osallistu tästä!

Avainsanat: sanonta, lausahdus, lentävä lause, sananlasku, metafora


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini