Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Kävittekö jo Abilenessä?

Tiistai 19.12.2017 - Reino Myllymäki

Abilene_720x405.jpg

Abilene on kaupunki. Se sijaitsee Teksasissa tai sitten Kansasissa. Teksasin Abilenessa on reilut 100 000 asukasta, Kansasin versiossa alle 7 000.

En muista kummassa Abilenessä ns. Abilenen paradoxin perhe kävi, väliäkö sillä? Pääasia on, että kävivät. Tarinassa perhe matkusti viikonlopuksi Abileneen, vaikka kukaan ei halunnut sinne; perheen jäsenet kuvittelivat muiden haluavan ja siksi päädyttiin lopputulokseen, jota kukaan ei oikeasti ollut halunnut.

Vaikka Abilenen paradoksi ei ole oikea paradoksi, vaan peliteorian käsite, se on hyvä esimerkki ryhmäajattelun huonoista puolista ja huonosta kommunikaatiosta. Kun kerrota omia aitoja ajatuksia, ei niitä myöskään tiedetä. Ja kun ei tiedetä, arvataan tai luullaan.

Abilenessä olen käynyt, vaikken kummassakaan noista kahdesta kaupungista. Muutaman kerran, en hirveän montaa. Kerran tosin oltiin kauan. Erään hallituksen puheenjohtaja vei hallituksen jäseniä 6-0, kun kukaan ei pukenut ajatuksiksi syvimpiä tuntojaan tätä puheenjohtajaa ja hänen toimintatapojaan kohtaan.

Abilenen paradoksi tuli vastaan ensi vuoden puolella julkaistavan Tietoyhteiskunnan kaksi puolta -kirjan toimitustyön yhteydessä. Jäin miettimään noita tapauksia. Itse asiassa kävi niin, että kirjan teon yhteydessäkin käytiin pari kertaa Abilenessä. Tai ne kerrat tiedän, koska ne ratkesivat. Olen saattanut olla muulloinkin, mutta on jäänyt huomaamatta.

Mikä sitten neuvoksi, ettei jouduta porukalla Abileneen? Onko lääkettä? On. Sitä sanotaan paholaisen asianajajaksi. Henkilö, joka kyseenalaistaa päätöksiä silloin, kun porukka näyttää liian yksimieliseltä. Voi olla, että kyseessä on kiertävä rooli, jonka kantaja vaikkapa haastaa ryhmäajatteluun osallistuvia yksilöitä sanomaan syvimmät mielipiteensä.

Tietoyhteiskunnan kaksi puolta -kirja julkistetaan vuoden 2018 alussa. Lue lisää kirjasta ja halutessasi tilaa se jo ennakkoon.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tietoyhteiskunta, digitalisaatio, ryhmäajattelu, kommunikointi