Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Palveluyksikön neljä rajapintaa

Torstai 3.12.2015 - Tuottavuusaktivisti Reino Myllymäki

Koko tietohallintourani ajan vuodesta 1996 lähtien jouduin miettimään yksikön ja lopulta kansainväliseksi laajentuneen organisaation järjestämistä toimivammaksi ja tehokkaammaksi. Jouduin tekemään sen ilman ohjenuoria, koska aiheesta ei ollut olemassa kirjallisuutta.

Vuosina 2005-2006 kehittelin neljän rajapinnan mallin, jota käytimme organisoinnissa tehokkaasti hyväksi. Nuo neljä rajapintaa olivat rajapinta johtoon/omistajiin, rajapinta käyttäjäasiakkaisiin, rajapinta liiketoiminta-asiakkaisiin ja rajapinta kumppaneihin ja toimittajiin.

Siirryttyäni auttamaan tietohallintojohtajia huomasin, että edelleenkään ei ole tarjolla tuota luomaani mallia parempaa. Tarkistin kalenteristani, että vuosi oli 2010, kun aloin neljän rajapinnan sisäpuolta jakamaan ensin tietohallintoon ja IT-palveluihin, sitten jälkimmäistä jatkuviin palveluihin ja kehityspalveluihin. Voiko tämä olla totta? Gartnerhan keksi kaksinapaisen IT:n vasta vuonna 2014....

Alkuvuodesta 2015 otin niskastani kiinni ja laitoin kansiin tuon neljän rajapinnan mallini ja tietohallinnon sekä IT-palvelujen sisäisen organisoinnin. Syntyi kirja Tietohallinnon organisointi - Organisoinnilla lisäarvoa tietohallinnosta ja IT-palveluista.

Julkistustilaisuudessa joku huomautti, että mallini sopii minkä tahansa palveluyrityksen tai -yksikön organisointiin. Totta! En ollut ajatellut asiaa ollenkaan. Ajatellaan vaikka asianajotoimistoa, vähän suurempaa. Silläkin on omistajat, jolle on raportoitava toiminnasta ja jonka linjauksia on laitettava toimeen. On yritysasiakkaita, joille tehdään puitesopimuksia ja on käyttäjäasiakkaita, jotka ottavat yhteyttä yritystensä puitesopimusten puitteissa. Ja löytyy ne toimittajat ja kumppanitkin.

Kirjoitin kirjan eräänlaiseksi käsikirjaksi yritys- ja tietohallintojohdolle sekä oppikirjaksi, sillä huomasin, että eräässä ammattikorkeakoulussa tietohallinnon organisointia opetettiin kokonaisarkkitehtuurin avulla... Toisaalta kirja on tarkoitettu neljän rajapinnan mallin avaajaksi, sillä tulemme seuraavissa kirjoissamme hyödyntämään tuota mallia.

En tiedä riittääkö motivaationi kirjoittamaan kirjaa uudelleen geneeriseksi palveluyhtiön tai -yksikön organisointioppaaksi. Enkä tiedä onko se tarpeenkaan, sillä IT-alueen hyvät käytännöt, kuten IT Service Management, tulevat joka tapauksessa leviämään tietotekniikalla vahvasti tuettujen palvelujen selkärangaksi. Ehkä termistä putoaa matkan varrella kirjaimet IT edestä pois...

Arvoisa lukijani! Jos et saa allergisia reaktioita sanoista tietohallinto tai IT, voit lukea kirjaani Tietohallinnon organisointi jo nyt palveluyksikkösi organisoinnin oppaana.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: johtaminen, kehittäminen, organisointi, tietohallinto, IT-palvelut, palveluyksikkö, palveluyritys