Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

IT-asia se on vain

Torstai 1.3.2018 - Reino Myllymäki


Johtoryhma_720x405.jpg

Viime kuukausien konsultointityöt palauttivat mieleen konkreettisella tasolla, että johtajille on edelleen olemassa "IT-asioita" ja sitten ilmeisesti myös "ei-IT-asioita". Viimeksi mainitut kuuluvat johdon vastuualueelle, ensimmäiset ei. Ne hoitaa joku muu, esimerkiksi tietohallintojohtaja tai -päällikkö. Tai IT-palvelutoimittaja.

"IT-asia" on koodisana. Se ei tarkoita kirjaimellisesti sitä, mitä siinä lukee. Termi tuli vastaan yleisöltä kerätessäni työelämässä käytössä olevia sanontoja 23.3. julkaistavaa kirjaa varten.

Jouduin siis miettimään tuon "IT-asian" merkitystä. Mitä tarkoitetaan, kun sanotaan, että jokin asia on "IT-asia". Onko se vähän kuin "johtamiskysymys", joka ei tarkoita sitä, että homma on kiinni vain siitä, että sitä aletaan johtaa, vaan sitä, että asia on mahdoton saada kuntoon.

Monesti "IT-asioiksi" nimetään liiketoiminnalle tärkeitä asioita, esimerkiksi liiketoimintaprosesseihin liittyviä asioita. Monesti myös asioita, joita on mahdotonta toteuttaa ilman liiketoiminnan vahvaa myötävaikutusta. Nyt kun moni liiketoiminta kirjaimellisesti perustuu tietotekniikkaan ja sen häiriöttömään toimimiseen, luulisi "IT-asioiden" muuttuvan liiketoiminnan asioiksi.

Pohdittuani asiaa päädyin määrittelemään "IT-asian" seuraavasti: "Tietotekniikan hyödyntämiseen liittyvä asia, joka ei kuulu termin käyttäjän osaamisalueelle." Kysymys ei siis ole ollenkaan siitä, onko asia puhdas IT-asia vai liiketoimintaan liittyvä, vaan siitä mitä termiä käyttävä johtaja osaa tai mistä asioista keskustelemisen hän kokee luontevaksi. Jos tietotekniikka tuntuu vieraalta, se siirretään pois johtamisen alueelta.

Seuraukset ovat oikeasti hirveät sekä organisaation että tietohallintojohdon kannalta: Tietohallintojohto käyttää kaikki henkilökohtaiset hurmauskeinonsa saadakseen tietotekniikan mahdollistamien toimintatapamuutosten vaatimat liiketoimintamuutokset tehtyä ilman minkäänlaista mandaattia liiketoiminnan puolella. Ja kun muutokset jäävät lähes aina puolitiehen, todellista hyötyä IT-investoinneista ei saada.

Kun jokin asia nimetään "IT-asiaksi", se kertoo enemmän nimeäjästä kuin asiasta itsestään. Tietotekniikka ei ole suinkaan aina yrityshallintoon liittyvä asia, joka saa tällaisen kohtelun.

Kirjat Sano se selvästi! Muutosjohtamisen opas ja Pöhinää? Työelämän oikein ja väärin ymmärretyt sanonnat julkistetaan veloituksettomassa webinaarissa perjantaina 23.3.2018 klo 8.10-8.50. Lue lisää ja hyödynnä julkaisupäivän tarjoukset!

Avainsanat: sanonta, lausahdus, lentävä lause, sananlasku, metafora


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini