Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Vieläkö roiskuu, kun rapataan?

Torstai 4.1.2018 - Tuottavuusaktivisti Reino Myllymäki


Rapatessa_roiskuu_720x405.jpg

Päätin kirjoittaa alkaneena vuonna kirjan muutosjohtamiseen liittyvästä viestinnästä. Miettiessäni aihetta ja jäsennellessäni sitä mieleeni tulivat erilaiset sananlaskut, lentävät lauseet ja metaforat, joita työelämässä käytetään.

Toisaalta nämä sanonnat elävöittävät sanomaa ja tekevät siitä helpommin muistettavan. Toisaalta niissä piilee hämmennyksen tai väärinymmärryksen vaara.

Aloin kerätä erilaisia työelämään liittyviä sanontoja ja lausahduksia. Niitä googlettaessani vierailin monenlaisilla vauva-, kaksplus-, suomi24-, kysy-, demi- yms. palstoilla ja havaitsin, että ihmiset, varsinkin nuoremmat ihmiset, ihmettelevät erilaisten sanontojen perään ja kyselevät niiden merkitystä.

Moni sanontamme on kotoisin keräily- tai maataloudesta ja nykykaupunkilaisten heikentyvät siteet maaseutuun ja maatalouteen heikentävät näiden sanontojen ymmärtämistä. Kun johtajat ovat usein vanhempia kuin johdettavansa, voi sukupolvien välinen kuilu johtaa viestin väärinymmärrykseen tai ymmärtämättömyyteen.

Toki sanontojen joukossa on tuoreempiakin - kuten otsikon "rapatessa roiskuu", joka tarkoittaa suurinpiirtein samaa kuin "tekevälle sattuu" - sekä ihmisyyteen viittaavia lähes ajattomia sanontoja, kuten "sääli on sairautta". Senkin merkitys on aikojen kuluessa muuttunut; stoalaisuudessa pyrittiin välttämään negatiivisia tunteita, joiden ei katsottu olevan ihmiselle hyväksi. Toisen ihmisen säälimistä ei kuitenkaan kielletty. Nykyään lausahduksella usein tarkoitetaan oman edun etusijalle laittamista ja toisen säälittävän tilanteen huomiotta jättämistä.

Noita keskustelupalstoja lukiessa surukseni huomasin, että monia viisaita sanontoja kommentoidaan kirjoittamalla "joku vanha sanonta, ei se mitään tarkoita" -tyyliin. Kaikilla sanonnoilla on kuitenkin alkuperä, vaikkei sitä tiedettäisikään, ja jokainen sanonta tarkoittaa jotain.

Huomasin siis, että tällaiselle työelämän sananlaskukirjalle olisi tarvetta. Lupasin kerätä sanontoja viikolle 8 saakka eli kirja julkaistaneen maaliskuussa 2018.

Voit osallistua kirjaprojektiin kertomalla, mitä sanontoja työpaikallasi käytetään. Voit myös ilmiantaa sanonnan, jonka merkitystä et ymmärrä. Kaikkea palautetta säilytetään luottamuksellisena tietona, joten nimeäsi ei mainita sanontojen yhteydessä - ellet sitä ehdottomasti vaadi. Palkintona lupaan a) selittää kaikki sanonnat, joita et ymmärrä (edellyttäen, että ne ovat yleisesti käytössä olevia) ja b) sinulle vapaakappaleen kirjasta, mikäli ehdottamasi sanonta pääsee kirjaan. Vastaukset pyydetään tällä lomakkeella.

Avainsanat: sanonta, lausahdus, lentävä lause, sananlasku, metafora


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini